วันจันทร์ที่ 12 กรกฎาคม พ.ศ. 2553

Strawberry Cream Cheese Jelly Roll (สตรอเบอรี่ครีมชีสเจลลี่โรล)




BLUEBERRY CREAM CHEESE JELLY ROLL

1. 3 eggs
2. 1 cup granulated
3. sugar 1/3 cup
4. water 1 teaspoon vanilla
5. 3/4 cup all-purpose flour
6. 1 teaspoon baking powder
7. 1/4 teaspoon salt

How to make:

Heat oven to 375. Line jelly roll pan, 15 1/2 x 10 1/2 x 1 inch, with waxed paper; grease generously . Beat eggs in small mixer bowl on high speed until very thick and lemon colored, about 5 minutes. Pour eggs into large mixer bowl. Beat in granulated sugar gradually. Beat in water and vanilla on low speed. Add flour, baking powder and salt gradually, beating just until batter is smooth. Pour into pan.

Bake until wooden pick inserted in center comes out clean, 12 - 15 minutes. Immediately loosen cake from edges of pan; invert on towel sprinkled generously with powdered sugar. Carefully remove paper. Trim off stiff edges if necessary. While hot, carefully roll cake and towel from narrow end. Cool on wire rack at least 30 minutes. Unroll cake; remove towel.

Filling:
1. 1 8 oz package cream cheese
2. 2 tablespoons milk
3. 2 tablespoons powdered sugar 1 can blueberry pie filling (chilled)

Beat the cream cheese, milk and powdered sugar until smooth and creamy. Spread cream cheese mixture evenly on cake. Then spread the blueberry pie filling on top of the cream cheese. Roll up jellyroll; sprinkle with powdered sugar. Refrigerate. Enjoy


Tip: the cream cheese should be spread across the entire cake all the way to the edges however the blueberry pie filling should be tapered slightly from the end you start the roll to the opposite end. This will prevent them from flowing out of the sides of the jelly roll as you are rolling it up. It takes a little practice! Also, raspberry jam is a good substitute for the blueberries and it is not as difficult to roll.

สตรอเบอรี่ครีมชีสเจลลี่โรล
ส่วนผสม
1. แป้งสาลี 3/4 ถ้วย
2. น้ำตาลทราย 1 ถ้วย
3. ไข่ 3 ฟองใหญ่ (อุณหภูมิห้อง)
4. ผงฟู 1 ช้อนชา
5. เกลือ 1/4 ช้อนชา
6. น้ำเปล่า 1/3 ถ้วย
8. วนิลา 1 ช้อนชา
9. ครีมชีส 8 oz 1 ก้อน (อุณหภูมิห้อง)
10. นม 2 ช้อนโต๊ะ
11. ไอซิ่ง 2 ช้อนโต๊ะ
12. สตรอเบอร์รี่ 12-15 ลูก
13. แยมผิวส้ม 2 ช้อนโต๊ะ

วิธีทำ

1. เปิดเตาอบไว้ที่ 375 F ปูกระดาษไขที่พิมพ์ขนาด 15 1/2 x 10 1/2 x 1 นิ้ว เตรียมไว้

2. ร่อนแป้ง ผงฟู เกลือ รวมกัน 2 ครั้งแล้วพักไว้

3. ตอกไข่ใส่ชามผสม แล้วตีด้วยความกลางประมาณ 2 นาที แล้วเร่งความเร็วเป็นความเร็วสูง ค่อยใส่น้ำตาลลงไป ตีจนได้ส่วนผสมที่เหนียวและเป็นสีครีม ลดความเร็วเครืองเหลือต่ำ ใส่น้ำและวนิลาลงไปผสมให้เข้ากัน

4. ปิดเครื่อง แล้วใส่ค่อยๆใส่ส่วนผสมแป้งลงไป ใช้พายค่อยๆตล่อมส่วนผสมจากข้างล่างขึ้นมาเบา ๆ จนส่วนผสมเข้ากัน

5. เทใส่ถาดที่เตรียมไว้ เกลี่ยให้เรียบ แล้วใช้ไม้จิ้มฟันลากซิกแซกไล่ฟองอากาศใหญ่ๆออก

6. นำเข้าอบประมาณ 12-15 นาที เช็คสุดได้โดยใช้ไม้จิ้มฟันจิ้มเค้กดู ถ้าไม่มีเศษแป้งติดไม้ขึ้นมาก็เป็นอันว่าใช้ได้แล้ว

7. ช่วงที่รอเค้กสุกก็ทำครีมรอโดยการตีครีมชีสให้นุ่มแล้วใส่นมกันไอซิ่งลงไปผสม ตีต่อจนเนียนเป็นเนื้อเดียวกัน

8. คว่ำถาดขนมลงบนผ้าขาวบางที่ปูบนตะแกรง ดึงกระดาษออก ตัดขอบแข็ง ๆ ของขนมออก จากนั้นม้วนขนมตามยาวให้แน่นแต่ม้วนเบามือ คลายผ้าที่ม้วนออกหลวม ๆ คลุมขนมไว้ ปล่อยให้ขนมเย็น จึงคลี่ออกทาแยมและครีมชีส วางสตรอเบอรี่ แล้วจึงม้วนตามเดิม แช่เย็นทิ้งไว้ 1 ชั่วโมงแล้วเอาออกมาตัดขนมเป็นชิ้น










Source: http://www.bloggang.com/mainblog.php?id=jjbd&month=06-11-2008&group=28&gblog=36

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น